duminică, 13 aprilie 2008

manipulare sau terorism......

A aparut recent pe internet un film in care se folosesc texte violente din Biblie cu intentia de a da o replica a filmului Fitna al politicianului olandez Geert Wilders. Un film care se vrea a arata ca stereotipurile de genul arab=terorist pot merge si in directia cealalta crestin=terorist. In acest film sunt prezentate pasaje din Biblie cumulate cu imagini de la BBC in care un grup de soldati americani lovesc niste tineri irakieni neinarmati.
Toata comunitatea crestina "luat foc" dupa vizionarea acestui film, insa problema ar trebuii analizata de la inceput si anume de unde a aparut. Poloticianul oladnez a realizat un film in care pasaje din coran de genul "alah doreste moarte tuturor necredinciosilor" si atacurile de la New York si din Spania sunt readuse in actualitate deja inflamata de asa zisul razboi antiterorism, o actualitate manipulata, un razboi a carui tinta nu este libertatea sau liberalizarea unei tari ci lupa nebuna dupa bani, petrol, si suprematie.
Ca o replica, un blogger musulman a realizat un film ca o critica la adresa politicienilor, a mass-mediei, a opiniei generale, o replica din care reiese "strigatul unei lumi"(musulmane) discriminate si supusa unui atac permanent si dur, o afirmare a identitatii.
Omenirea a inscris parca in codul genetic , asimilarea unor etichete celor pe care noi in consideram inamici, niste etichete pe care la un anumit moment istoric nu le dorim pentru ca "asa am vazut la televizor" sau asa am citit in ziare.
In timpul celui de al-II lea razboi mondial, eticheta de kamikaze era asociata japonezilor, acum alta eticheta apare si anume aceea de terorist care actualmente are semnificatia de arab. O manipulare ordinara, discriminatorie si idioata pe care din ce in ce mai multa lume o sustine. Acum parearea generala despre japonezi este una foarte frumoasa(harnici, muncitori, cutezatori, creatori ai unor tehnologii noi invidiata de toata lumea) , poate in viitor arabii vor fi considerati, cine stie, cei mai cei............ .
Nu te lasa manipulat de "industria mass-media" analizeaza problema si nu judeca in aparenta pentru ca poate maine tu vei fii teroristul.....

3 comentarii:

Anonim spunea...

inca de la inceput, va pot spune ca am onoarea si marea considetratie de a-mi exprima deschis parerea despre acest fenomen pe blogul unuia din cei mai vasluieni din toti barladenii judetului Vaslui, coleg, preten si viitor cumatru.

PARTEA I

Bun. Trecand peste binecunoscutele formalitati si "perialitati", incep discursul print-o oda adusa fenomenului de BLOGARIE. Astefl, unii il caracterizeaza joc social, altii ca fitza, altii ca moda indispensabila, ca mod de promovare, barfa si ce o mai fi. eu il vad, personal, ca una dintre ultimele resuscitari ale culturii romanesti. de ce zic asta?
in contextul informatizarii agresive, al individualizarii personale (prin sintagma DIVIDE ET IMPERA), al promovarii non valorilor, exact asta ne mai lipsea BLOGARIE. tare. si fain totodata. cand toata lumea a uitat sa scrie scrisori, jurnale, caiete de amintiri si cum s-or mai fi numind, cand toata lumea poceste dulcele grai romanesc, ADUCAND JERTFA cuvinte stricate si schimonosite ZEULUI MESSENGER, a mai aparut ceva, hibrid al jurnalului, Hi5 si a yahoo-lui, menit sa provoace lumea la sciere si conversatiune.
Nu zic ca ideea nu e buna, chiar o aprob, pentru ca astfel snobii invata sa moduleze energia si puterea frazei, gasind in spatele unor formulari pline de efect idei cat mai originale. in acest context, BLOGARIA provoaca la creerea de idei, la exprimare, la originalitate, la lectura, dar ce pacat ca in final se ajunge tot la barfa.
oricum deocamdata, personal, nu imi voi face BLOG, traind prin existenta blogurilor voastre(ma refer la cei pe ale caroro bloguri voi scie). Asa ca in final aduc si eu oda si osanale MARIEI SALE BLOGUL.

PARTEA A II-A

legat de fenomenul TERORISM si de discrepantele celor doua mari religii recunosctute (islam si crestinism, precum si dintre culturile asociate acestora, pot spune ca totul are conotatii politice si mercantiliste, si mai putin ideologice. cati crestini au citi oare, nu CORANUL, ci propria Biblie, si cati muulmani au citi oare Cartea Sfanta Crestina? Nici eu nu stiu, si nici nu ma intereseaza. e pacat totusi ca religia si frumuseatea mistico-religioasa, fundament al prezentelor culturi este amestecate in aceste jocuri ale orgoliilor, al lacomiei dupa beneficii materiale, putere si ce o mai fi. or in cest joc murdar, cand toata lumea calca si paseste cu deosebita indiferenta pe cadavre, spiritualiate, virtuti si alte aspecte morale surprinse in cele doua carti sfinte, victimile vor fi de ambele parti, sub forma prostimii scoase la inaintare.
inca de la inceput, trebuie sa intaresc faptul ca religia si doctrina religioasa nu trebuie implicata in ceea ce se numeste politica (asta e. asa se intampla cand in ambele tabere exista extermisti). de ce? cati din noi au citi sau au auzit de TRATATUL DE ISTORIA RELIGIILOR, a marelui ELIADE|? de ce fac trimitere la acesta? imediat ma voi justifica. in acest tratat sunt prezentate toate marile (prezente si trecute) religii ale lumii, printre care si cea crestina si islamica. prin talentul si geniul caracteristic, Eliade surprinde frumusetea acestora si modul in care au influentat culturile si civilizatiile lumii. si este adevarat. si eu am citi atat tratatul cat si parti, si din Biblie si din Coran. nu pot sa spundec at atat: Biblia ramane cea mai frumoasa carte a umanitatii, surprinzand toate momentele societatii umane, atat la nivel macro cat si micro: nastere, nunta, moarte, creatie, cina, pedeapsa, desfranare, botez, pacat, familia, barbatul, femeia, nunta, virtutile si patimile. totodata aceste idei sunt surprinse si evidentiate si in Coran, in sonele si surele corespunzatoare, fiind considerat litera de lege a religiei islamice. ambele lucrari impresioneaza prin puterea de exprimare, condensata in frazele deosebit de simple si arhaice pentru acea perioada (maretia si puterea vorbii- si totusi la inceput a fost cuvantul).
parerea mea este ca fundamentul celor doua religii este oarecum comun, atat prin ideile surprinse, cat si prin parabolele si personajele prezentate (cati din noi stiu ca si in biblie dar si in Coran sunt amintiit moise, avraam, adam , iisus, ioan botezatorul arhanghelii, precum si faptele acestora? e pacat totusi ca cele doua carti sfinte sunt spurcate de snobismul si de patima unora, cautand asapectele negative, pentru a defaima interg fundamentul religios al acestora.
e pacat.
e pacat si pentru ca se fac asocieiri de tipul arab= terorist, american=evreu-emancipat, ce calca pe cadavre, crestin =batjocoritor. E pacat.
in aceste jocuri, credinta si lucrurile sfinte nu trebuiesc implicate, potrivit chiar indemnului biblic-crestin: si la sarsitul veacurilor fiecare va fi judecat dupa legea credintei sale. sa privim dincolo de aceste aspecte care ne separa, sa cautam ceea ce ne leaga, sa fim uniti, copii ai unui singur Creator, bucurandu-ne te fericirea si darurile lumesti oferite de Acesta.

Anonim spunea...

deja a aparut a 2 parte a cartii lui Robu Ioan....va rugam sa o cititi...;))

Marius Ciobanu spunea...

Da.mi voie sa iti strang mana calduros in semn de admiratie pentru acest material pe care eu l-as cataloga "extraordinar" din mai multe motive:
in primul rand e un subiect incitant, (marturisesc ca filmuletul m-a impresionat)
si in al doilea rand pentru originalitatea stilului.
As vrea totusi, ca o paranteza, sa adaug o idee: Tot acest razboi sangeros (asa-zis religios) nu e altceva decat o consecinta a denigrarii spirituale prin care trece omenirea (Plecand de la individ si extrapoland la Societate).
Musulman sau crestin, laic sau nu, toti suntem inainte de toate oameni . Cele doua sfinte carti, Coranul respectiv Biblia sunt doua scrieri VII. Ele se transforma si evolueaza asa cum mintea nostra doreste. Surprinzator nu? Dumnezeu nu a mintit cand ne-a lasat Liberul Arbitru.
Deci mergand pe calea logica e lesne de inteles din vina cui Dumnezeu e schimonosit.
Ca pornim o lupta in Numele Lui? asta nu ne justifica. In fond tot la varsare de sange mergem!!! Problema este deci a noastra si ne apartine in totalitate. Credem ca am ajuns departe dar suntem atat de in urma......
P.S.:
Poate am deviat un pic de la subiect dar contextul mi s-a parut potrivit sa imi exprim ideea.