miercuri, 6 octombrie 2010

Educatia incotro....?!

Dupa o perioada indelungata de absenta scriptica, am revenit mai vioi, mai atent la cei din jur, mai pragmatic si sper eu mai inrait de atmosfera carpato-danubiano-pontica actuala.
Ieri 5 octombrie a fost ziua educatiei pe plan mondial, un prilej de sarbatoare a tuturor profesorilor, invatatorilor, educatorilor dar mai ales al pedagogilor(notiune de mult uitata in goana dupa propria indestulare), insa de vreo 3 ani incoace, in aceasta zi, profesorii ies in strada pentru a-si striga in fata vremelnicelor stapaniri FOAMEA. Poate este un termen dur, dar este greu de imaginat cum un profesor debutant poate sa profeseze cu 650 ron in buzunar sau un profesor cu vechime de peste 20 de ani isi primeste fluturasul pe care scrie 1300 ron. Masurile actuale aplicate de cel mai prost guvern postdecembrist pot fi catalogate dupa parerea mea drept ATENTAT LA SIGURANTA NATIONALA.



Pedagogii pregatesc copii pentru viata si isi striga FOAMEA, alti "profesorii" isi inlesnesc calea "dezvoltarii finaciar-profesionala" prin adoptarea unui servilism politic. Nici nu mai stiu care culori sunt principale( rosu, portocaliu, galben), insa Keynes de-ar mai fi trait s-ar fi minunat de discipolii cu ideii nastrusnice si bolnavicioase.
Scoala este prin definitie un mediu apolitic, dar minune ce sa vezi; de la rectori, decani, lideri ai studentilor si pana la portar, toti sunt fascinati de instrumentul "demonic" al puterii absolute: MANIPULAREA. Constat cu stupoare faptul ca promovarea cultului personalitatii( vezi bursele Sf. Asteapta) inca este la moda in Romania si merge mana in mana cu ridicarea falselor valori la rang de etaloane academice.
Studiu de caz pentru dumneavoastra:
-cum explicati faptul ca la o renumita scoala doctorala de economie din "tara lui Creanga" un candidat reuseste sa devina doctorand cu o nota de 3,50?
-cum explicati faptul ca un candidat respins in prima sesiune de examene la doctorat datorita prostiei, mediocritatii si a unui caracter imoral(scaldat in multe scandaluri cu luare si dare de ............) poate fi admis dupa "renumarare"(dupa o prima teza ridicola, revine dupa "pauza" cu una de top)?

Poate ne meritam soarta, poate asta e tara pe care o merita, o tara cu conducatori dementi, dezumanizati si bolnavi. Pentru cei care se mai simt inca sanatosi cred ca mai exista doar 2 solutii: o noua revolutie(problema e ca nu avem cu cine sa schimbam) sau cautarea fericirii pe alte meleaguri.


P.S.
1.Astept raspunsuri pentru studiu de caz.
2.Poate cei care se regasesc printre subiectii studiului de caz vor primi si niste burse de la statul roman(adika de la NOI) pentru "studiu intens".



Traim in Romania, inca....

Un comentariu:

Anonim spunea...

Nu pot sa ma abtin si trebuie sa comentez si eu articoulul pe care l-ai scris cu atat ardoare.

Desi sunt fiu de profesori,am sa incerc sa fiu obiectiv .Da,profesorii ar trebui sa fie bine platiti si nu sa iasa in strada.E umilitor pentru cineva care dupa zeci de ani vechime in invatamant sa iasa la cersit in fata Guvernului.Cat de motivat poti sa fii atunci primesti 6 milioane ca debutant in conditiile in care trebuie sa-ti platesti lunar chiria.cheltuielile si mancarea de zi cu zi.Si aici ma refer la invatamantul preuniversitar draga Iustin.

Profesorii universitari nu prea trag la greve din cauza salariilor destul de mari,precum bine stii.

Studiul de caz?

Eu vad un student ambitios care s-a gandit sa aleaga doctoratul pentru a realiza ceva pe plan profesional.
Daca respectivul a obtinut o nota mai mare in a 2a sesiune asta inseamna ca s-a desteptat la timp si a pus mana pe carte.Nu e primul si ultimul caz in care cineva obtine loc la redistribuiri si asta pt ca a invatat mai bine.
Tocmai acest student ar trebui sa faca cinste invatamantului romanesc,pentru ca nu a cedat si si-a demonstrat valoarea in cele din urma.Pe de alta parte,daca a picat in prima sesiune de admitere,asta inseamna ca n-a fost pupincurist ca altii .Asta,dragul meu,se numeste integritate.

Te salut si abia astept sa te vad.